Oorlogsmonument Lint

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument Lint

Beschrijving

Het oorlogsmonument van Lint werd oorspronkelijk op 21 juni 1925 onder impuls van de N.S.B. opgericht naast de ingang van de kerk, en gefinancierd door de toneelafdeling "Recht en Vrijheid" die daartoe speciaal werd gesticht in 1920. Het ontwerp van E. Ramont, wordt door het provinciaal comité van monumenten en landschappen aanvankelijk afgekeurd omdat het te banaal bevonden werd. Mits enige wijzigingen is het dan toch uitgevoerd door beeldhouwer Léon Englebin uit Ecaussines-d’Enghien. In 1980 werd het monument verplaatst naar de huidige locatie aan het Oudstrijdersplein.

Het monument bestaat uit een bronzen beeld van een soldaat op wacht op een hoge blauwe hardstenen sokkel met inscripties.

• HERTOGS E. 1999: Lint en de Groote Oorlog: een kleine gemeente in de greep van een wereldconflict, Lint.

Auteurs: Van Severen, Elke