Oorlogsmonument Mortsel

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument Mortsel

Beschrijving

Oorspronkelijk werd het oorlogsmonument van Floris de Cuijper (beeldhouwer) en (Walter?) Van den Broeck (bouwmeester), ter nagedachtenis van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, ingehuldigd op het Gemeenteplein dat getroffen werd door het bombardement van 1943. In 1972 werd het gedenkteken opgesteld op zijn huidige plaats ter hoogte van het Mortselse Fort.

Een bronzen beeldengroep van vrouw en kind gezeten rond een gesneuvelde soldaat, is gevat in een hardstenen sokkel en lijst in art-decostijl met bovenaan inscriptie "De gemeente Mortsel/ aan hare helden". De centrale bronzen plaat vermeldt de namen van de gesneuvelden. Aan rugzijde is later ook een gedenkplaat aangebracht met de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog.

Auteurs :  Van Severen, Elke