Watermolen

Gemeente Genk

• Actualisatie Genk (actualisaties: 20-09-2007 - 20-09-2007).
  • Adrescontrole Genk (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Genk (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Watermolen

Beschrijving

Voormalige watermolen, thans ingericht als café. Alleenstaand diephuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met wolfseinden, uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Witgekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Vergroting naar links toe. Rechthoekige vensters met kalkstenen lateien en lekdrempels, en voorzien van diefijzers. Brede, rechthoekige vleugeldeur met bovenlicht, in vlakke kalkstenen omlijsting op neuten; erboven een rechthoekig laadvenster in vlakke, kalkstenen omlijsting.

Metalen pseudo-molenrad tegen de achtergevel, voor kort aangebracht. Binnenwerk verdwenen, zou overgebracht zijn naar de watermolen van de abdij van Herkenrode .