erfgoedobject

Oorlogsmonument Hoevenen

bouwkundig element
ID
216161
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216161

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rechthoekig van beukenhaag voorzien pleintje (in 1968?) ingericht aan de kruising van de Molenstraat en de Antwerpse Steenweg, waar de (verplaatste) oorlogsgedenkstenen van Hoevenen zijn samengebracht.

Aan de zijde van de Molenstraat staat het Heilig Hartbeeld ter ere van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, vóór 1968 gesitueerd op de Markt van Hoevenen (heden Frans Oomsplein). Bronzen Heilig Hartbeeld van Jules Weyns (1849-1930) op een blauw hardstenen sokkel met bronzen medaillon dat het koningspaar Albert I en Elisabeth verbeeldt, en de inscriptie "Stierven/ den heldendood" waaronder de namen van de gesneuvelden. Aan de achterzijde is later ook de naam van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Manniën Mattheus aangebracht. Ondergelegen sokkel (eveneens met inscriptie) niet langer zichtbaar door aanplant van taxushaag.

Ter hoogte van zijde Antwerpse Steenweg respectievelijk marmeren en blauwe hardstenen gedenkplaat voor de gesneuvelde(n) van de Eerste (rechts) en Tweede (links) Wereldoorlog, geplaatst op bakstenen drager ingevuld met taxushaag.


Auteurs: Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument Hoevenen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216161 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.