erfgoedobject

Oorlogsmonument Burcht

bouwkundig element
ID
216167
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216167

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument Burcht
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Blauw hardstenen monument in art-decostijl, voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen, aan de hand van Fr. Cools (bouwmeester) en Simon Goossens (beeldhouwer). Het is gelegen op de begraafplaats van Burcht, waar het werd ingehuldigd op 20 juli 1930.

Boven de driedelige, cirkelvormige sokkel is Christus aan het kruis geflankeerd door Maria (rechts) en Johannes de Doper (links). Aan de voet van het kruis is centraal in bronzen letters de tekst "O kruis/ onze eenige/ hoop" aangebracht; met onderaan op de sokkel een bronzen bas-reliëf van een gesneuvelde soldaat. De in de sokkel voorziene plantvakken zijn ingevuld met buxushagen, en achteraan is een recente gedenkplaat aangebracht met de namen van de gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Rondom het plein zijn er hardstenen sokkels met gedenkplaten met de namen van de oud-strijders ingeplant.

  • SMET W. 1976: Kijk op Zwijndrecht en Burcht, s.l., 22.

Auteurs: Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Oorlogsmonument Burcht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216167 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.