Oorlogsmonument Burcht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument Burcht

Beschrijving

Blauw hardstenen monument in art-decostijl, voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen, aan de hand van Fr. Cools (bouwmeester) en Simon Goossens (beeldhouwer). Het is gelegen op de begraafplaats van Burcht, waar het werd ingehuldigd op 20 juli 1930.

Boven de driedelige, cirkelvormige sokkel is Christus aan het kruis geflankeerd door Maria (rechts) en Johannes de Doper (links). Aan de voet van het kruis is centraal in bronzen letters de tekst "O kruis/ onze eenige/ hoop" aangebracht; met onderaan op de sokkel een bronzen bas-reliëf van een gesneuvelde soldaat. De in de sokkel voorziene plantvakken zijn ingevuld met buxushagen, en achteraan is een recente gedenkplaat aangebracht met de namen van de gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Rondom het plein zijn er hardstenen sokkels met gedenkplaten met de namen van de oud-strijders ingeplant.

• SMET W. 1976: Kijk op Zwijndrecht en Burcht, s.l., 22.

Auteurs: Van Severen, Elke