Oorlogsmonument Zandhoven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument Zandhoven

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dorpskern Zandhoven

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Zandhoven

Beschrijving

Op het oude dorpsplein bevindt zich centraal, in ruim perk, een kalkzandstenen gedenksteen van Antoon De Mol en Edouard Vereycken (zie inscriptie).

De uitgesproken geometrische sokkel op tweevoudige basis, met opschrift "1914-1918", is geflankeerd door twee wakende soldaten, een wederkerend thema in het oeuvre van Vereycken. De sokkel is bekroond met een Heilig Hartbeeld. De centrale gedenkplaat draagt inscriptie "Gedenkt!", waaronder de namen van gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Aan de achterzijde is later een gedenkplaat toegevoegd met de namen van de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.

Auteurs: Van Severen, Elke