Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Beschrijving

Bescheiden villa in cottagestijl, gebouwd in opdracht van François Janssens, naar een ontwerp door de architect Albert Gondrexon uit 1921. Het gebouw maakt deel uit van een homogene groep veeleer bescheiden cottages, in het bouwblok tussen de Hagedoornlaan en de Acacialaan. Voor dezelfde bouwheer ontwierp de architect een jaar later een neotraditioneel burgerhuis in de nabije Eglantierlaan. Beide gebouwen, die gelijktijdig werden opgetrokken, behoren tot het late oeuvre van Gondrexon, die in 1928 overleed. Omstreeks 1900, vroeg in zijn weinig productieve loopbaan, liet hij zich opmerken met ontwerpen in gematigde art-nouveaustijl, waaronder de eigen woning. De weinige gekende realisaties uit het interbellum, zijn veeleer traditioneel van aard.

Vrijstaand ingeplant, op een rechthoekige plattegrond van twee bij drie traveeën, omvat de woning twee bouwlagen onder een complex schilddak. De constructie bestaat uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met een tandfries als puilijst, schaars gebruik van natuursteen voor hoekblokken en de deuromlijsting, en pannen als dakbedekking. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie van de voorgevel de klemtoon op de zijtravee, die overeenstemt met de belangrijkste woonvertrekken. Deze wordt gemarkeerd door een oplopende, driezijdige erker, met leien schaliën als bekleding. Een gebogen houten luifel op voluutconsoles beschermt het flankerende korfboogportaal met zijlichten. Typische elementen vormen het driezijdige erkertje boven het portaal, en de grote, afgewolfde dakkapel. De overige opstanden zijn veeleer eenvoudig, met de rechthoekige erker van de eetkamer in de zuidelijke zijgevel, en een puntgevel als bekroning van het risaliet in de tuingevel. Het schrijnwerk is vermoedelijk naar oorspronkelijk model vernieuwd; het smeedijzeren voortuinhek werd verwijderd.

Volgens de bouwplannen beslaat de enfilade van salon, eetkamer met erker en veranda over de volledige diepte de zuidelijke helft van de woning. Deze wordt in de noordelijke helft geflankeerd door de inkom- en traphal, de keuken en een studeerkamer. Op de bovenverdieping bevinden zich vier slaapkamers waarvan één met terras, en een badkamer; de dakstructuur herbergt drie mansardes en een zolder.