Eenheidsbebouwing

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Zaventem
Deelgemeente Zaventem
Straat Diegemstraat
Locatie Diegemstraat 43-49, Zaventem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zaventem (geografische herinventarisatie: 15-04-2013 - 30-06-2014).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van vier personeelswoningen, volgens een buurtbewoner bediendewoningen, gebouwd in opdracht van de 'Maatschappij (naamlooze) Tannerie et Maroquinerie Belges' (zie kadastergegevens) gelegen boven het straatniveau en schuin ingeplant ten opzichte van de straat. Drie woningen (nummers 43-47) werden kadastraal geregistreerd in 1902; nummer 49 werd kadastraal ingetekend in 1913 tegelijk met de vergroting van de andere woningen.

Het betreft doorsnee dorpswoningen, qua uitzicht karakteristiek voor het begin van de 20ste eeuw, die worden vooraf gegaan door voortuintjes. Ze zijn opgetrokken uit baksteen en tellen elk twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (mechanische pannen of kunstleien). De doorgetrokken kroonlijst wordt in de twee uiterste panden onderbroken voor een centrale puntgevel met rondboogvensters. De muuropeningen op de begane grond zijn rechthoekig, op de bovenverdieping steekboogvormig. Gecementeerde muurbanden, hoek- en sluitstenen en paneeltjes van overhoeks geplaatste bakstenen vormen het enige decoratieve accent.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), sectie D,1902/18, 1913/36.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Diegemstraat

Diegemstraat (Zaventem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.