erfgoedobject

Leerlooierij Tanneries de Saventhem

bouwkundig element
ID
216211
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216211

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorheen bevond zich hier de leerlooierij 'Tanneries de Saventhem', opgericht door François Coppin in het begin van de 20ste eeuw, even voor de Eerste Wereldoorlog. In 1909 wordt op het kadaster op deze plaats immers een 'huidvetterij met elektrieke stoom' geregistreerd. Het huidige volume aan de straat werd ingetekend in 1917 als vergroting van de achterliggende bedrijfsgebouwen die al in 1912 geregistreerd werden.

Vandaag betreft het een bakstenen volume aan de straat, zes traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel werd verticaal geritmeerd door hoger oplopende pilasters en horizontaal door hardstenen cordons tussen de verschillende bouwlagen en als gevelaflijning. Het geheel kreeg een decoratief accent door het gebruik van gesinterde baksteen voor omlijstingen, muurbanden, waterlijstjes boven de muuropeningen en spiegels met overhoekse baksteenfries op de borstweringen.

De segmentboogvensters met hardstenen hoek- en sluitstenen kregen nieuw schrijnwerk en zijn blind op de bovenverdieping. Vier gedrukte rondboogpoorten, waarvan drie nog origineel op het ogenblik van de inventarisatie.

De achterliggende bedrijfsgebouwen zijn vrij eenvoudig uitgewerkte bakstenen volumes van twee bouwlagen onder vernieuwde schilddaken; de steekbogige vensters, oorspronkelijk voorzien van ijzeren roeden, zijn op diverse plaatsen aangepast en kregen vrij recent nieuw schrijnwerk.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1912/20, 1917/5.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Bijgebouw van de Tanneries de Saventhem

  • Is gerelateerd aan
    Gekoppelde woningen

  • Is gerelateerd aan
    Gekoppelde woningen

  • Is gerelateerd aan
    Villa Coppin met portierswoning

  • Is deel van
    Fabrieksstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leerlooierij Tanneries de Saventhem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216211 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.