Winkelpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelpand

Beschrijving

Vrij gaaf bewaard voorbeeld van een winkelpand voorzien van een met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel zoals die in de regio veelvuldig voorkwamen op het einde van de 19de en vooral in het begin van de 20ste eeuw. Het pand werd samen met het aanpalende nummer 18 kadastraal geregistreerd in 1891. De pui dateert geenszins uit de bouwperiode aangezien oude prentkaarten omstreeks 1921 op de begane grond slechts een deur en een venster tonen. Ze werd vermoedelijk aangebracht tijdens het interbellum.

Rijhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De licht getoogde vensters op doorgetrokken lekdrempels, zijn op de bel-etage gevat in een geprofileerde omlijsting met decoratief uitgewerkte sluitsteen en hebben spiegels op de borstweringen. Steigergaten met karakteristiek leeuwenkopvulling.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1891/28.