Gemeenteschool met feestzaal

Beschrijving

Oorspronkelijk dubbelschool met centrale feestzaal, opgetrokken in 1914 onder leiding van bouwmeester J. Bosveld.

Historiek

Omwille van het ontoereikende aantal gemeentelijke klaslokalen in het begin van de 20ste eeuw besloot het gemeentebestuur onder burgemeester Henneau over te gaan tot de bouw van een schoolcomplex van twaalf klassen met een grote feestzaal langs de Hoogstraat; bovendien werden een woning voor de hoofdonderwijzer en één voor de hoofdonderwijzeres voorzien. De werken werden aangevat in 1914 onder leiding van bouwmeester J. Bosveld. Al in 1916 werden de nieuwe gebouwen ingehuldigd, zie gedenkplaat in de feestzaal.

Oude foto's tonen een symmetrisch opgebouwd ensemble (dubbelschool, links voor de meisjes, rechts voor de jongens) met centraal de tussen klassenvleugels ingebouwde feestzaal en aansluitend links en rechts een aan de straat ommuurde speelplaats en een onderwijzerswoning. In 1938 werd de gemeentelijke school opgeheven en omgevormd tot rijksschool en groeide ze geleidelijk uit tot rijksmiddelbare school, momenteel het Koninklijk Atheneum.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen gebruikt als onderkomen voor de soldaten en het 'Hulpcomiteit' van Zaventem zorgde hier voor voedsel- en kolenbedeling. Na de Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen staatseigendom; ook de feestzaal werd in 1947 overgedragen maar de gemeente behield het recht om over de zaal te kunnen beschikken.

Momenteel rest enkel de feestzaal met aan weerszijden de flankerende klassen, die in gebruik zijn door het Koninklijk Atheneum; de onderwijzeressenwoning links werd in 1954 gesloopt in het kader van de aanleg van de huidige Parklaan tussen het Kerkplein en de spoorwegbrug, evenals de meisjestoiletten, de overdekte speelplaats en de portierswoning; ook de onderwijzerswoning rechts is inmiddels gesloopt. In 1995 werd er gestart met aanpassingswerken aan de feestzaal om te kunnen beantwoorden aan gevarieerde culturele activiteiten. Het oorspronkelijke uitzicht en karakter werden hierbij gerespecteerd. De inhuldiging van het 'gemeentelijk auditorium' vond plaats op 8 maart 1996.

Beschrijving

Complex op rechthoekige plattegrond met de haaks op de straat ingeplante, centrale feestzaal onder zadeldak, ingebouwd door de flankerende klassenvleugels onder plat dak. Aan de straatzijde wordt de centrale, afgeknotte halsgevel geritmeerd door pilasters en aan weerszijden geflankeerd door blinde lijstgevels. Het geheel telt twee bouwlagen en is opgetrokken uit rode baksteen met contrasterende verwerking van witte en zwarte baksteen voor de muurbanden die het geheel samen met de hardstenen plint, doorgetrokken lekdrempels, architraaf en kroonlijst een sterk horizontaal accent geven. Hardsteen werd ook gebruikt voor de decoratieve gevelstenen met noppenmotief, de topaflijning en de omlijstingen van de getoogde muuropeningen in het middengedeelte. Alle muuropeningen worden bekroond door een gebogen waterlijst met voluutvormige uiteinden. De centrale deur die toegang geeft tot de feestzaal heeft bijkomend een uitgewerkt entablement. De flankerende lijstgevels vertonen elk een blind drielicht. Inwendig bleef de omlopende metalen passerelle bewaard.

De klassenvleugels tellen 14 traveeën en twee bouwlagen en worden gemarkeerd door lijstgevels die geopend worden door ruime rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel en ijzeren I-latei met rozetbouten. Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd. Ook hier zorgt een muurband van zwarte en witte baksteen samen met de aflijnende houten kroonlijst op modillons voor een horizontaal accent. Rechts van het complex bleef de oorspronkelijke omheiningsmuur van de jongensspeelplaats bewaard evenals de twee hekkenpijlers.

• Brochure Open Monumentendag 09/09/2001: Grondstof, stof tot nadenken: metaal.
  • VANNOPPEN H. 1981: De geschiedenis van Zaventem, de industriegemeente van Midden-Brabant, Zaventem, 604-610.