erfgoedobject

Gekoppelde woningen

bouwkundig element
ID
216227
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216227

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde woningen
    Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014

Beschrijving

Vier gekoppelde panden met omheinde voortuintjes, opgevat als diephuizen van twee bouwlagen onder een vooraan afgewolfd, pannen zadeldak, uit de jaren 1920; ze werden samen met de aanpalende panden 43-45 in de Steenokkerzeelstraat kadastraal geregistreerd als 'nieuwe bouwingen' in 1924 in opdracht van Eugene Laurent Coppin, lederfabrikant en Georgina-Joseph Coppin, zonder beroep; het betreft hier dus hoogstwaarschijnlijk personeelswoningen van de leerlooierij 'Tanneries de Saventhem'. In tegenstelling tot de aansluitende arbeiderswoningen in de Steenokkerzeelstraat 47-71 zijn deze woningen rijker uitgewerkt en gaat het dus vermoedelijk om bediendewoningen.

Elk pand telt vier traveeën en omvat twee woongelegenheden in elkaars spiegelbeeld. Aan de straat: eenvoudige afgeknotte puntgevels, geopend door rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-lateien. Het enige decoratieve element zit in de overhoekse baksteenfries tussen de eerste en de tweede bouwlaag.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1924-1/3.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2014


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Leerlooierij Tanneries de Saventhem

  • Is deel van
    Landbouwstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gekoppelde woningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216227 (Geraadpleegd op 10-05-2021)