erfgoedobject

Bejaardenwoningen

bouwkundig element
ID
216231
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216231

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bejaardenwoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bejaardenwoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Symmetrisch opgebouwd ensemble van acht kleine huisjes voor bejaarden met ervoor een ruim, grasplein met een tweetal grote beuken. Ten westen van het plein ligt de gemeentelijke bibliotheek naar ontwerp van architect L. Engels van 1970.

De woningen voor bejaarden vertonen regionalistische reminiscenties en werden opgetrokken in opdracht van het gemeentebestuur, kaderend in de sociale politiek van de jaren 1950 van de toenmalige socialistische meerderheid. De woningen werden in 1955 kadastraal geregistreerd als 'nieuwe opbouw' in opdracht van de Commissie van Openbare Onderstand Zaventem. Centraal geheel van vier woningen, aan weerszijden geflankeerd door vooruit springende per twee gekoppelde woningen. Het ensemble werd ingetekend op het kadaster in 1955.

Het betreft witgeschilderde bakstenen gebouwtjes van één bouwlaag onder een schilddak met per woning een dakkapel. Eenvoudige lijstgevels, uitgewerkt volgens het spiegelbeeldschema en geopend door rechthoekige muuropeningen waarbij de deur sterk overluifeld is.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1955/92.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bejaardenwoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216231 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.