Burgerhuis met bedrijfsgedeelte

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis van twee à drie traveeën en twee bouwlagen met mezzanino onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat, volgens een gevelplaatje van 1891. Op de mutatieschets van 1891 wordt het perceel voor het eerst bebouwd maar al in 1892 wordt een vergroting geregistreerd; het bedrijfsgedeelte rechts werd in 1895 ingetekend. Eigenaar was E. Brons-Vandenschriek, fabrikant; in 1909 wordt de vergroting van het ‘werkhuis’ ingetekend; het wordt dan een 'metaaldoekfabriek met elektriciteit'.

Beschilderde bakstenen lijstgevel met op de begane grond mooie bewaarde pui en een aangepaste rechthoekige poort onder een rondbogige ontlastingsboog met in het boogveld het plaatje met jaartal 1891. De bovenverdiepingen zijn geopend door steekbogige muuropeningen op beschilderde lekdrempels in een vlakke beschilderde baksteenomlijsting; de vensters op de tweede bouwlaag zijn voorzien van uitgewerkte ijzeren hekjes. Steigergatvullingen in de vorm van leeuwenkopjes.

Rechts aansluitend bedrijfsgedeelte van twee traveeën en twee bouwlagen onder een aan de straat afgewolfd zadeldak met de nok loodrecht op de straat; het uitzicht sluit, zij het in vereenvoudigde uitwerking, aan bij nummer 75; de begane grond vertoont een bewaarde paardenring links van de segmentboogpoort en rechts een rondboogvenster met kleine, ijzeren roedeverdeling.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1891/31, 1892/27, 1894/-, 1895/20, 1909/30.