Gekoppelde woningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Zaventem
Deelgemeente Zaventem
Straat Steenokkerzeelstraat
Locatie Steenokkerzeelstraat 43-45, Zaventem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zaventem (geografische herinventarisatie: 15-04-2013 - 30-06-2014).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gekoppelde woningen

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gekoppelde woningen in elkaars spiegelbeeld, aansluitend bij de nummers 59-73 in de Landbouwstraat, doch enigszins anders uitgewerkt. Deze huizen werden samen met de aanpalende panden 59-73 in de Landbouwstraat kadastraal geregistreerd als 'nieuwe bouwingen' in 1924 in opdracht van Eugene Laurent Coppin, lederfabrikant, en Georgina-Joseph Coppin, zonder beroep; het gaat hier dus hoogstwaarschijnlijk om personeelswoningen van de leerlooierij 'Tanneries de Saventhem'. Gezien hun rijkere uitwerking in tegenstelling tot de aanpalende arbeiderswoningen 47-71 waren deze woningen vermoedelijk bedoeld voor de bedienden.

Diephuizen met asymmetrische, bakstenen puntgevels, opgetrokken uit baksteen, elk twee traveeën en twee bouwlagen op gecementeerde plint en afgedekt door een pannen zadeldak. De begane grond wordt gemarkeerd door een bepleisterde en beschilderde erker met bekronend terras; voorts eenvoudige rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk onder ijzeren I-latei en een muizentand tussen eerste en tweede bouwlaag. De zijgevels zijn versierd met rechthoekige spaarvelden. Voortuintjes omgeven door laag bakstenen muurtje met ijzeren hek zoals in de Landbouwstraat.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1924-1/3.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Steenokkerzeelstraat

Steenokkerzeelstraat (Zaventem)

is gerelateerd aan Leerlooierij Tanneries de Saventhem

Fabrieksstraat 43, Zaventem (Vlaams-Brabant)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.