erfgoedobject

Gekoppelde woningen

bouwkundig element
ID
216236
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216236

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde woningen
    Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014

Beschrijving

Gekoppelde woningen in elkaars spiegelbeeld, aansluitend bij de nummers 59-73 in de Landbouwstraat, doch enigszins anders uitgewerkt. Deze huizen werden samen met de aanpalende panden 59-73 in de Landbouwstraat kadastraal geregistreerd als 'nieuwe bouwingen' in 1924 in opdracht van Eugene Laurent Coppin, lederfabrikant, en Georgina-Joseph Coppin, zonder beroep; het gaat hier dus hoogstwaarschijnlijk om personeelswoningen van de leerlooierij 'Tanneries de Saventhem'. Gezien hun rijkere uitwerking in tegenstelling tot de aanpalende arbeiderswoningen 47-71 waren deze woningen vermoedelijk bedoeld voor de bedienden.

Diephuizen met asymmetrische, bakstenen puntgevels, opgetrokken uit baksteen, elk twee traveeën en twee bouwlagen op gecementeerde plint en afgedekt door een pannen zadeldak. De begane grond wordt gemarkeerd door een bepleisterde en beschilderde erker met bekronend terras; voorts eenvoudige rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk onder ijzeren I-latei en een muizentand tussen eerste en tweede bouwlaag. De zijgevels zijn versierd met rechthoekige spaarvelden. Voortuintjes omgeven door laag bakstenen muurtje met ijzeren hek zoals in de Landbouwstraat.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1924-1/3.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2014


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gekoppelde woningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216236 (Geraadpleegd op 10-05-2021)