Electriciteitscentrale

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Zaventem
Deelgemeente Zaventem
Straat Steenokkerzeelstraat
Locatie Steenokkerzeelstraat 58, Zaventem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zaventem (geografische herinventarisatie: 15-04-2013 - 30-06-2014).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Electriciteitscentrale

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Volgens de literatuur werd in 1905 in Zaventem de eerste elektriciteitscentrale van de regio opgericht onder impuls van Hector Henneau. Op het kadaster wordt in 1906 de verkoop aan de gemeente van een perceel bouwland, eigendom van Alphonse Carpentier-Vanden Eynde, rentenier, geregistreerd voor de bouw van een 'Fabriek van Elektriciteit'; volgens kadastergegevens werd de centrale in gebruik genomen in 1906 en al in 1908 vergroot, vergroting kadastraal ingetekend in 1909. Vandaag is de centrale sterk gerenoveerd.

Haaks op de straat ingeplant volume, opgetrokken uit baksteen, van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. De tuitgevel aan de straat heeft een hardstenen plint en wordt afgelijnd door een getande baksteenfries en een hardstenen kroonlijst. Het middenrisaliet vertoont centraal een hardstenen gevelplaat en een grote oculus in een omlijsting van witte, geglazuurde baksteen, materiaal dat ook werd aangewend voor enkele muurbanden en rollagen. Voortgaande op oude prentkaarten waren er oorspronkelijk op de begane grond drie gelijkaardige steekboogvensters, het linkse momenteel omgevormd tot rechthoekige poort.

De parallelle, lagere aanbouwsels links en rechts sluiten qua uitzicht aan bij het hoofdvolume en hadden oorspronkelijk enkel een centraal steekboogvenster, identiek als in het hoofdvolume, vandaag gewijzigd in een steekboogvenster en een bijkomende rechthoekige deur of poort. Vernieuwd schrijnwerk.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1906/2, 1909/3.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Steenokkerzeelstraat

Steenokkerzeelstraat (Zaventem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.