erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
216242
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216242

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl van 1915, zie frontonveld, drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met vensters onder gebogen fronton en de nok parallel aan de straat. Het pand werd als 'nieuwe bouwing' kadastraal geregistreerd in 1916 in opdracht van Albert De Vleeschouwer-Van horen, rekenplichtige Sint-Gillis.

De met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel met gecanneleerde hoekpilasters wordt overigens gemarkeerd door een centraal, hoger inkomrisaliet dat uitloopt op een dakvenster tussen gecanneleerde pilasters, bekroond door een gebogen fronton met siervaas en jaartal 1915 in het boogveld. De begane grond vertoont imitatiemuurbanden die uitwaaieren boven de korfboogvormige muuropeningen in een geriemde omlijsting. Gelijkaardige vensters op de bovenverdieping. Bewaard schrijnwerk en op de benedenverdieping glas in lood. Aflijnende fries met guirlandes en een kwarthol geprofileerde kroonlijst op modillons.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1916/5.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216242 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.