Villa in cottagestijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Zaventem
Deelgemeente Zaventem
Straat Watertorenlaan
Locatie Watertorenlaan 30, Zaventem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zaventem (geografische herinventarisatie: 15-04-2013 - 30-06-2014).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Villa in cottagestijl

Deze bescherming is geldig sinds 20-12-2018.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Fraaie villa in cottagestijl uit het begin van de 20ste eeuw, volgens de eigenaars van 1913 naar ontwerp van architect Purnelle, leerling van Victor Horta. Joseph Purnelle was vooral actief in Brussel. De villa werd kadastraal geregistreerd als 'nieuwe bouwing' in 1915 in opdracht van Jozef Frans Van Gils-Joly, drukker Sint-Gillis, en was daarmee één van de eerste woningen in de straat.

De onderkelderde villa is gelegen op de hoek met de Onderwijsstraat en wordt voorafgegaan door een omheinde voortuin waardoor de villa goed tot zijn recht komt in de overigens aaneengesloten lintbebouwing van de straat. Baksteenbouw op natuurstenen onderbouw met gebruik van simili voor decoratieve elementen. De wisselende volumes tellen twee bouwlagen onder een overkragende complexe bedaking met klimmende dakkapellen. De nadruk ligt op de sterk decoratief uitgewerkte vensters: de begane grond aan de Watertorenlaan vertoont rondbogige drielichten met geaccentueerde, bekronende waterlijst en gebombeerde tussenzuiltjes en kleine roedeverdeling in de bovenlichten; het oorspronkelijke glas in lood bleef bewaard. De bovenverdieping heeft aan beide straatzijden rechthoekige vensters met een houten leuning die als het ware bekroond worden door een breder uitgewerkt drieledig bovenlicht met gebombeerde tussenzuiltjes. Drielichtvensters op de zolderverdieping met beschilderde tussenzuiltjes.

Aan de Onderwijsstraat is er een driezijdig uitspringende erker en in de oksel van de twee hoofdvolumes een halfrond inkomportaal met geblokte rondboog op decoratief uitgewerkte zuilen. Het schrijnwerk werd bewaard. De achtergevel, zichtbaar vanop de Onderwijsstraat, is eenvoudiger uitgewerkt.

De omheining bestaat uit een lage bakstenen muur met dito pijlers met hardstenen dekplaten en ijzeren hekken tussen de pijlers.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1915/4.
  • Brochure Open Monumentendag 09/09/2012: Muziek, woord & beeld.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Watertorenlaan

Watertorenlaan (Zaventem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.