Gemeentelijke bibliotheek naar ontwerp van L. Engels

Beschrijving

Bibliotheek naar ontwerp van L. Engels, gebouwd als Cultureel Centrum en ingehuldigd op 12 maart 1976. Voortgaande op oude prentkaarten lag hier voorheen Villa Smet, omgeven door een tuin; deze villa was naderhand in gebruik als ‘Gemeentelijke Verplegingsdienst’.

De ligging in een bestaand parkje liet Engels kiezen voor een discrete architectuur in de vorm van een laag volume op L-vormige plattegrond onder overkragend plat dak. De gevels zijn opgebouwd uit grote vensters met bruin glas afgewisseld met gewassen betonplaten, die voorzien zijn van parallelle groeven zodat ze zonder zichtbare voeg konden samengevoegd worden. De glazen erkers waren bedoeld als leeshoeken.

Het interieur vertoont een ineen vloeiende totaalruimte met variabele indelingsmogelijkheid.

• DE KOONING M. 1995: Lucien Engels, Vlees en beton 26-27.