erfgoedobject

Hoekpand

bouwkundig element
ID
216246
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216246
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dit hoekpand met de Ridderstraat is één van de weinige nagenoeg intact bewaarde voorbeelden van de lokaal veel voorkomende panden met gecementeerde lijstgevel waarbij het accent werd gelegd op de decoratieve uitwerking van de omlijstingen en borstweringen. Voor zover door kadasteronderzoek kon worden nagegaan situeren deze gevels zich vooral in het eerste decennium van de 20ste eeuw.

Het betreft hier een hoekhuis, kadastraal geregistreerd in 1912, van twee + afgesnuite hoek + twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen, aan de zuidzijde afgewolfd zadeldak met de nok parallel aan de Ridderstraat; de lijstgevel werd gecementeerd met schijnvoegen met een onderscheid tussen eerste en tweede bouwlaag waar de imitatiestenen van een kleiner formaat zijn. Een horizontaal accent wordt bekomen door de tot fries doorgetrokken borstweringen op de tweede bouwlaag en de aflijnende houten kroonlijst op modillons. De rechthoekige muuropeningen zijn gevat in een entablementomlijsting met kroonlijst op rolwerkconsoles en fries met noppenmotief. Het schrijnwerk met verticale roeden en structuurglas in de bovenlichten bleef bewaard. Panelen met guirlandes sieren de borstweringen op de tweede bouwlaag. De afgesnuite hoek bevatte oorspronkelijk een deur; een aanvraag van 14 oktober 1959 bewaard op de Dienst Ruimtelijke Ordening Zaventem, betreft het omvormen van deze deur tot een venster.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1912/18.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216246 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.