Fabrieksschoorsteen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fabrieksschoorsteen

Beschrijving

Voorheen was hier de rubberfabriek 'Sic (Société Industriel de Caoutchouc) Rubber Products NV' gevestigd, ontstaan rond de 'Kleine Molen' of 'Losser', oorspronkelijk een smout- of slagmolen en een van de vele watermolens op de Woluwe, zie gemeente-inleiding.

Circa 1900 werd de molen omgebouwd tot rubberfabriek, in de volksmond ook de molen van Eloy genoemd naar de eigenaar Charles Eloy of 'Katsjoeke'; vandaag rest enkel de bakstenen fabrieksschoorsteen.

• LAUWERS J. 1979: Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, 169-173.
  • VANNOPPEN H. 1981: De geschiedenis van Zaventem, de industriegemeente van Midden-Brabant, Zaventem, 416-418.