Kasteel van Bokrijk

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Genk
Deelgemeente Genk
Straat Bokrijklaan, Craenevenne
Locatie Bokrijklaan 6-8, Craenevenne 131, Genk (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Genk (actualisaties: 20-09-2007 - 20-09-2007).
  • Adrescontrole Genk (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Genk (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel van Bokrijk

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Provinciaal Domein Bokrijk

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Provinciaal Domein Bokrijk

Deze bescherming is geldig sinds 12-02-1947.

Beschrijving

Kasteel in neorenaissancestijl, gebouwd in 1898, met ten oosten, resten van de vierkanthoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Het geheel is in een park gelegen, naast het Openluchtmuseum. De voormalige hoevegebouwen zijn geschikt rondom een gedeeltelijk gekasseide, vierkante binnenplaats met enkele fraaie bomen, en zijn thans in gebruik als restaurant, burelen en bergplaatsen.

Ten zuiden, stallingen van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met recente dakkapellen. Bakstenen gebouw, met kalkstenen hoekband tussen de vierde en vijfde travee; gesmeed ijzeren muurankers. Rechthoekige deuren en kleine vensters in een kalkstenen omlijsting.

Ten noorden, wagenhuis en stallingen van acht traveeën, met kalk- en mergelstenen hoekband tussen de vierde en vijfde travee. Bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen), met recente dakkapellen. Gesmeed ijzeren muurankers. Rechthoekige muuropeningen in een kalkstenen omlijsting; twee rondboogpoorten. De muuropeningen der laatste vier traveeën zijn recent.

Ten oosten, resten van de voormalige, dubbele dwarsschuur; alleen de westelijke gevel behield zijn oorspronkelijk uitzicht. Bakstenen gebouw met kalk- en mergelstenen hoekbanden; twee verankerde kalkstenen rondboogpoorten, met op regelmatige afstanden geplaatste negblokken; ontlastingsboog van een platte laag, een rollaag en een platte laag.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Provinciaal Domein Bokrijk

Bokrijklaan 2-10 (Genk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.