Obelisk 50 jaar Antverpia

Beschrijving

Tegenover het kantoorgebouw van Antverpia, een obelisk die in 1935 werd geplaatst ter ere van het vijftigjarig bestaan van deze bank en verzekeringsmaatschappij. Stichter Antoon Van den Weyngaerde richtte de maatschappij op in functie van de ontwikkeling van een nieuwe wijk op gronden die hij kocht op de grens van Ekeren en Brasschaat. Deze wijk werd Sint-Mariaburg genoemd.

Het hoofdkantoor van Antverpia werd opgetrokken in 1900 naar ontwerp van huisarchitect Floris Verbraeken. Op een pleintje tegenover het kantoorgebouw werd in 1935 een gedenkteken opgericht voor het vijftigjarige bestaan van de maatschappij. De Borgerhoutse beeldhouwer Alfons Baggen stond in voor ontwerp en uitvoering. Het is een hardstenen obelisk van zeven meter hoog, bekroond met een vaas met vlammen in koper en versierd met de portretten van de opeenvolgende bestuurders sinds 1885.

• HAVERMANS A.-M. 2007: Wie zaait zal maaien. Antverpia en Sint-Mariaburg, Erfgoedgids 6, 21.