Villa Elvire

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Elvire

Beschrijving

Villa Elvire is een vrijstaande woning in beboomde tuin die in 1908 werd ontworpen door architect Floris Verbraeken in opdracht van Antoon Van den Weyngaert, stichter van de bank en bouwmaatschappij Antverpia.

Met deze maatschappij zorgde Antoon Van den Weyngaert voor de ontwikkeling van de wijk Sint-Mariaburg op de grens van Brasschaat en Ekeren. De woning is gelegen naast het monumentale kantoorgebouw Antverpia, en werd net als dit gebouw door de huisarchitect van Antverpia opgetrokken, Floris Verbraeken. Hij koos voor de villa een pittoreske cottagestijl, de bouwstijl die kenmerkend is voor de volledige wijk. In 1908 werd de villa verhuurd aan Oscar de Muynck, secretaris-generaal van Antverpia. Omdat hij ook bevelhebber was van het brandweerkorps, waarvan de loods bij het kantoorgebouw stond, werd de villa in die tijd "Villa des Volontaires" genoemd. Vanaf 1942 woonde Paul De Baeck in de villa, die vanaf 1959 zijn vader Emile opvolgende als algemeen bestuurder van Antverpia. In dat jaar verhuisde Paul De Baeck naar landhuis Op de Wal in Kapellen en werd de Villa Elvire archiefruimte voor Antverpia, met een hoge glazen verbindingsgebouw verbonden met het kantoorgebouw. Verkocht in 1991 aan particulieren.

De woning is opgetrokken in rood baksteenmetselwerk met gele banden en kreeg een rood pannen dak. De woning telt twee bouwlagen en twee traveeën, aan beide zijden van lagere aanbouwen voorzien. Typisch voor de cottagestijl zijn de luifels, de verspringende volumes, de overkragende dakrand, de gecombineerde daken en het verzorgde, fantasierijk schrijnwerk in de geveltop en voor de balkonleuningen. Rechthoekige vensters met bakstenen ontlastingsbogen op negblokken, onregelmatig over de gevels verspreid met bewaard houtwerk; ingang aan zijkant van de woning.

In de tuin, een kleiner bijgebouw in aansluitende stijl, met houten windbord in de puntgevel.

• HAVERMANS A.-M. 2007: Wie zaait zal maaien. Antverpia en Sint-Mariaburg, Erfgoedgids 6, Provinciebestuur Antwerpen, 34, 82.