Kamerijckhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kamerijckhoeve

Beschrijving

Gesloten winning met geplaveide, vierkante binnenplaats, waarvan het woonhuis opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, terwijl de overige gebouwen dateren uit de 19de en 20ste eeuw.

Oostvleugel ingenomen door poortgebouw en stallen. Poortgebouw fantaisistisch herbouwd in 1961; jaartal 1653 boven rondboogpoort is herkomstig van watermolen die zich vroeger tegenover de boerderij bevond.

Boerenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Witgeschilderd bakstenen gebouw met gepikte plint. Smalle, oorspronkelijk beluikte steekboogvensters met middenkalf (weggehouwen op bovenverdieping) in vlakke omlijsting van kalksteen; naar boven uitstekende sluitsteen en geïncurveerde latei. Hetzelfde geldt voor de vensters van de bovenverdieping in de achtergevel; op de gelijkvloerse verdieping (vierde en vijfde travee) rechthoekige, oorspronkelijk beluikte vensters waarvan tussendorpels werden weggenomen; ter hoogte van de eerste tot derde travee aanbouw uit de 20ste eeuw. Zijpuntgevel met aandak en schouderstukken.

Tegenover het woonhuis, aan de zuidkant van het erf, dwarsschuur onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen) met twee rondbooginrijpoorten, uit de 19de eeuw. Stallinggebouw van twee bouwlagen links van de inrijpoort; aan de erfzijde, vier rechthoekige deuren in vlakke omlijsting; op de zolderverdieping drie muuropeningen in dito omlijsting.

Bij de hoeve hoort een voormalige stokerij voor graanalcohol. De stokerij werd in het hoevecomplex ingeplant, rechts van de toegangspoort, en is gekenmerkt door de ijzeren roedeverdeling in de vensters, en een vrijstaande ronde fabrieksschouw. Stokerij stilgelegd circa 1948; technische installatie verdwenen en binnenindeling gewijzigd.