Ensemble van twee burgerhuizen ontworpen door A. Meuleman

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen op de hoek met de Tenderstraat met achterliggend voormalige werkplaats en magazijn, ontworpen volgens bouwaanvragen van 1931 naar ontwerp van architect Alexander Meuleman, in opdracht van Gentil Wittebroodt.

Het ensemble omvat twee symmetrische enkelhuizen van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak. Gevelbeëindiging met sterk uitkragende houten kroonlijsten, gevat tussen hoger oplopende muurdammen met een getrapte beëindiging onder betonnen dekstenen. Opvallend baksteenparement van oranje baksteen in kruisverband en halfsteensverband, verlevendigd door bruine baksteen in staand verband als plint, horizontale gevelaccenten en gevelbeëindiging. Toegangstreden en lekdorpels op de benedenverdieping van de gevel langs de Aaigemstraat uitgevoerd in granito. De voorgevel wordt centraal gemarkeerd een vooruitspringend volume met afgekante hoeken, verticaal benadrukt door een decoratief metselverband, dat de twee brede venstertraveeën omvat. De vensters van beide traveeën zijn vormgegeven als een licht uitspringende, driezijdige erker, gevat in een verdiepte nis. De aanpassing van de rechter venstertravee op de benedenverdieping tot een garage, verstoort de gaafheid en symmetrie van het geheel. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, met uitzondering van de houten toegangsdeur van de rechterwoning.

Volgens het bouwplan van 1931, bestond het ensemble uit twee traditionele enkelhuizen met een zitkamer en achterliggende woonkamer in de brede travee, geflankeerd door een hal met trappenhuis. In de linkerwoning bevond de keuken zich achter de woonkamer, evenals het toilet dat enkel via de koer toegankelijk was. De keuken van de rechterwoning bevond zich rechts van de woonkamer, eveneens toegankelijk vanuit de hal. Het toilet bevond zich daar ook achteraan het perceel op de koer. De koer bood toegang tot de achterliggende werkplaats en magazijn. De bovenverdiepingen omvatten beide twee slaapkamers.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1931/M/7 & 1931/M/12.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Dieuwertje Van Bortel, 2012-2013.

Auteurs: Verhelst, Julie