Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Gingelom
Straat Katseistraat
Locatie Katseistraat 18, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw met vierkant gebetonneerd erf. Poortgebouw met duifhuis en wolfsdak (Vlaamse pannen); rondboogpoort in vlakke, kalkstenen omlijsting met negblokken. Flankerende aanhorigheden onder zadeldak (links, mechanische pannen; rechts, golfplaten); linkerkant grotendeels hermetseld in de 20ste eeuw.

Boerenhuis van het dubbelhuistype; twee en een halve bouwlaaag en drie traveeën onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw met gecementeerde plint, hoekbanden, imitatiespeklagen en gecementeerde omlijsting van de vensters op de zolderverdieping. Rechthoekige vensters en deur in vlakke omlijsting van kalksteen. Kleinere vensters op de bovenverdieping, alleen voorzien van natuurstenen dorpel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Gingelom

Gingelom (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.