Meergezinswoning in art-decostijl

Beschrijving

Meergezinswoning in ingehouden art-decostijl, gebouwd in opdracht van Leopold Draeye, naar een ontwerp door de architect Geo Brosens uit 1926. Het gebouw behoort tot de vroegst gekende realisaties van de architect, wiens loopbaan kort na de Eerste Wereldoorlog van start ging. In de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" ontwierp hij hetzelfde jaar hij twee gekoppelde meergezinswoningen met elk drie bescheiden huurkwartieren, gelegen Cederlaan 11-13 maar vandaag minder gaaf bewaard. Tijdens de jaren 1920 was hij als atelierhoofd tewerkgesteld op het architectenbureau van Vincent Cols en Jules De Roeck. Als zelfstandig architect liet hij zich in 1933 opmerken met een vooruitstrevend wooncomplex op de hoek van de Camille Huysmanslaan en de Volhardingstraat, in baksteenmodernisme, met een expressief plastische vormgeving. Na de Tweede Wereldoorlog legde Brosens zich vooral toe op de sociale woningbouw in opdracht van de huisvestingsmaatschappij S.M. "Huisvesting-Antwerpen". Zo realiseerde hij meerdere complexen op het Kiel en de Luchtbal, zowel eengezinswoningen als collectieve hoogbouw.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De sobere lijstgevel heeft een parement uit rode baksteen in een verzorgd, expressief metselverband, met gebruik van natuursteen voor de hoge sokkel en de vensteromlijstingen. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de brede zijtravee, die op de begane grond wordt gemarkeerd door een driezijdige erker met bekronend balkon. De als attiek opgevatte bovenste verdieping, is versierd met tandlijsten. Het houten schrijnwerk van de deur is bewaard, evenals het typische smeedijzeren traliewerk, de balkonborstwering en het voortuinhek.

De L-vormige plattegrond beantwoordt aan het vaak voorkomende type meergezinswoning, waarvan de eerste verdieping als huurkwartier is voorbestemd. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond de voor burgerhuizen gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer, veranda met bovenlicht en overdekt terras, die wordt geflankeerd door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal, en de keuken met wasplaats en toilet in de achterbouw. Het huurkwartier op de eerste verdieping bestaat uit een voorkamer, een achterkamer en eenzelfde keuken met wasplaats en toilet. De tweede verdieping telt nogmaals drie kamers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 238#1535 (Acacialaan), 238#1528 en 238#1532 (Cederlaan).