Burgerhuis ontworpen door Th. Desmet

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Volgens de bouwaanvraag van 1931 gebouwd in opdracht van P. Schelstraete, naar ontwerp van architect Th. Desmet. Het ontwerp op het bouwplan is in spiegelbeeld uitgevoerd.

Enkelhuis met een smalle linker deurtravee en een bredere venstertravee aan de rechterzijde, voorzien van een parement van gele baksteen in kruisverband met dieper liggende stootvoegen, op een arduinen plint. Bovenbouw gevat tussen lisenen en gevelbeëindiging door uitspringende baksteenbanden. Gebogen muuropeningen met behouden schrijnwerk, voorzien van een gepleisterde boogomlijsting uitgewerkt met voluten en sluitsteen. Middenverdieping gemarkeerd door gemetste gebogen erker met drielicht in een decoratieve gecementeerde omlijsting in art-decostijl, op de bakstenen borstwering is een vierkant paneel met bloemenreliëf aangebracht. De plint wordt doorbroken door een rechthoekig keldervenster met decoratief ijzeren rooster. Bewaarde deur met kunstzinnig houtwerk en ijzerwerk en kleurrijk gestileerd glasraam in het bovenlicht. Deur geflankeerd door voetschraper en aansluiting voor buitenkraantje in de arduinen plint.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1931/V/6.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Rebecca Vanysacker, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen