Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Gingelom
Straat Kriekelstraat
Locatie Kriekelstraat 1, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve met gebetonneerde binnenplaats, opklimmend tot de 19de eeuw, doch grondig verbouwd in de 20ste eeuw. Gelegen op de hoek van de Kriekel- en Dorpstraat, sterk beeldbepalend door het volume der gebouwen en de afgeronde lijn van het hoekgebouw.

Poortgebouwtje onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rondbooginrijpoort in vlakke kalkstenen omlijsting met negblokken, gevat tussen de bakstenen stallingen onder zadeldaken die in gebogen lijn aan de straatzijde liggen en de dienstgebouwen die dwars op de schuur zijn gebouwd.

Schuin ingeplant dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Baksteenbouw met gecementeerde plint. Rechthoekige vensters en deur op beneden- en steekboogvensters op bovenverd.

Dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) in het verlengde van het woonhuis; jaartal 1861 Op de latei van de schuurpoort.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gingelom

Gingelom (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.