erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
21630
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21630

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met gebetonneerde binnenplaats, opklimmend tot de 19de eeuw, doch grondig verbouwd in de 20ste eeuw. Gelegen op de hoek van de Kriekel- en Dorpstraat, sterk beeldbepalend door het volume der gebouwen en de afgeronde lijn van het hoekgebouw.

Poortgebouwtje onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rondbooginrijpoort in vlakke kalkstenen omlijsting met negblokken, gevat tussen de bakstenen stallingen onder zadeldaken die in gebogen lijn aan de straatzijde liggen en de dienstgebouwen die dwars op de schuur zijn gebouwd.

Schuin ingeplant dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Baksteenbouw met gecementeerde plint. Rechthoekige vensters en deur op beneden- en steekboogvensters op bovenverd.

Dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) in het verlengde van het woonhuis; jaartal 1861 Op de latei van de schuurpoort.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21630 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.