erfgoedobject

Woning Raes-De Beer

bouwkundig element
ID
216304
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216304

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Raes-De Beer
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op de hoek van de Simonslei en de Grotlei realiseerde architect Ludo Michielsen in 1961 een opvallende villa, in ruime tuin.

De woning heeft een L-vormige plattegrond, waarbij de korte vleugel twee bouwlagen en de lange vleugel maar één bouwlaag telt. Het niveauverschil wordt door een lang, zacht afhellend dak vertaald, dat op het einde een kort stukje opnieuw omhoog helt. Door dit geknikte dakenspel wordt een aparte voorgevel gecreëerd.

De verdiepte inkompartij bestaat uit een glazen voordeur met groot zijlicht, waarboven een houten wand is geplaatst. Rechts daarvan, in het hoge volume, een houten garagepoort en op de verdieping een rechthoekige raampartij, op de hoek door een pijler gestut. Links van de inkompartij beschut een lange blinde muur de achterliggende leefruimte. Uiterst links ten slotte, onder het geknikte deel van het dak, de keuken met verticaal venster.

De achtergevel is gericht op de zuidelijke tuin en is grotendeels geopend met glazen vlakken. Tegen de korte vleugel, een overdekt terras. Noordelijke zijgevel van het twee verdieping tellende volume zeer verzorgd uitgewerkt, met donker gemetselde schouw waarlangs een verticaal doorlopende raampartij.

  • GOFFIN G. e.a. 2005: Modern bouwen in Brasschaat 1945-1975, Roeselare, 32-37.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Raes-De Beer [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216304 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.