erfgoedobject

Monument Overleden Politieke Gevangenen

bouwkundig element
ID
216322
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216322

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het oorlogsmonument "Doden herleven/ levenden waken" werd ontworpen door de architect Paul De Meyer en de beeldhouwer René Boschmans. Zij waren de laureaten van een wedstrijd onder architecten en beeldhouwers, georganiseerd door het gemeentebestuur van Deurne in 1945. Het duo Renaat Braem en Mark Macken behaalden de tweede prijs. Bedoeld als sluitstuk van het ereperk voor de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, werd het monument op 1 juli 1947 op de gemeentelijke begraafplaats Sint-Fredegandus onthuld. Het monument is opgedragen aan de Overleden Politieke Gevangenen van de Gemeente Deurne.

Uitgevoerd in blauwe hardsteen, toont het centrale reliëf vijf elkaar omarmende menselijke figuren, die de lijdende politieke gevangenen verbeelden. Op de voorgelegen hardstenen plaat zijn de namen van de gesneuvelden aangebracht. Het voormalige ereperk en de grafmonumenten voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, zijn recent overgebracht naar begraafplaats Ruggeveld.

  • BRAEKEN J. (red.) 2010: Renaat Braem 1910-2001 architect, Brussel, Volume 2, 50-51.

Auteurs: Van Severen, Elke; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Sint-Fredeganduskerkhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Monument Overleden Politieke Gevangenen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216322 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.