Burgerhuis ontworpen door J. Christiaens

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat), volgens een bouwaanvraag van 1932 gebouwd naar ontwerp van architect Jérome Christiaens voor Palmyre Michel. Het kleine beplante voortuintje wordt afgesloten door een buisleuning tussen bakstenen muurtjes.

De lijstgevel van gele baksteen in kruisverband wordt afgelijnd door een houten kroonlijst met klossen. De gevel is doorbroken door rechthoekige vensters met bewaard houten schrijnwerk. De brede rechter venstertravee wordt geaccentueerd door een driezijdige betonnen erker doorlopend over twee bouwlagen, gecementeerd en op de borstwering voorzien van T-vormige gevelvlakken in rode baksteen in staand verband. De houten deur met structuurglas heeft een smeedijzeren traliewerk.

De plattegrond vertoont, volgens de bouwplannen, het traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij het salon en de eetkamer worden geflankeerd door de inkomhal en het trappenhuis, met erachter de keuken.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/D/48.

Auteurs: Lanclus, Kathleen