Villa ontworpen door F. Schellinck

Beschrijving

Villaatje volgens de bouwaanvraag van 1927 gebouwd in opdracht van E. Deltombe naar ontwerp van Frans Schellinck, interbellumvilla later uitgebreid met een aanbouw rechts. Lage gewitte baksteenbouw met verhoogde begane grond onder mansardedaken bedekt met mechanische pannen en voorzien van klimmende zoldervensters. Villabouw geïnspireerd op de Engelse cottagestijl, door de speelse opbouw met gebruik van overdekt terras met portiek, erkeruitbouw voor het aanpalend salon, het centrale trappenhuis, de rechthoekige ramen oorspronkelijk met kleine roedeverdeling, de dakkapellen, en in de planindeling door het centrale trappenhuis. Voorgevel met deurportiek met overluifeld bordes op twee zuilen, voorafgegaan door een uitwaaierende trap en bekroond door balkon voor de dakverdieping, het bordes geeft toegang tot salon en hal. In de rechter zijgevel is eveneens een toegangsdeur tot de hal met trappenhuis, voorafgegaan door een steektrap en voorzien van een afdakje. De linker zijgevel is blind.

De gelijkvloerse verdieping bevat volgens de bouwplannen een inkom met trappenhuis, evenals het links aansluitend salon ook uitgevend op het bordes aan de voorgevel, aansluitend op het salon bevindt zich de eetkamer, achter het trappenhuis is de keuken aangebracht. De bovenbouw bevatte drie slaapkamers. In de kelderverdieping was een kolenkelder, een voorraadkelder een bergplaats en een washuis ondergebracht.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1927/D/24.

Auteurs: Lanclus, Kathleen