Burgerhuis ontworpen door Ernest Snoeck

Beschrijving

Oorspronkelijk burgerhuis van drie bouwlagen, nu met drie flats, afgedekt door een plat dak, volgens de bouwaanvraag, gebouwd in opdracht van Oct. Dierick naar een ontwerp van architect Ernest Snoeck (Sint-Amandsberg) van 1936. Gerenoveerde gevel met typische art-deco-kenmerken. Geel bakstenen gevel op plint van blauwe hardsteen met keldergaten en onder overstekende houten kroonlijst. Metselwerk getypeerd door halfsteensverband met dieperliggende horizontale voegen. De bovenverdiepingen wordt geaccentueerd door een brede rechthoekige erker met bekronend balkon voorzien van een opengewerkte ijzeren leuning tussen bakstenen postamenten en een afdekkende betonnen luifel. De markante deurtravee rechts wordt gekarakteriseerd door de verticaliserende opbouw, de getrapte travee-nis in donkere baksteen en de overhoeks uitspringende smalle vensters van de badkamers, met in de bovenlichten glasraampjes met een blauw driehoekig motief dat ook terugkeert in het bovenlicht van de rechthoekige deur. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. Rechthoekige deur met getrapte dagkanten verfraaid met bovenlicht met glas in lood.

De plattegrond is, volgens de bouwplannen, opgebouwd volgens een traditioneel schema. De kelder omvat een opslagplaats voor kolen en voorraadkamers. Op de gelijkvloerse verdieping worden de inkomhal en het trappenhuis links geflankeerd door het salon en de eetplaats. Achter de trapkoker bevindt zich de keuken. De eerste en tweede verdieping hebben eenzelfde indeling en omvatten elk een badkamer, drie slaapkamers en achteraan een balkon.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/D/6.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kristien Hanselaer, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen