Burgerhuis ontworpen door Guillaume Monnier

Beschrijving

Ruime woning op de hoek met de Verpleegsterstraat, volgens de bouwaanvraag ontworpen in 1951 door architect Guillaume Monnier in opdracht van ingenieur Jules Malchair. Onderkelderd woonhuis van twee bouwlagen onder plat dak met een sterke overstek, het kleine beplante voortuintje wordt afgesloten door een buisleuning tussen bakstenen muurtjes, rechts is er een hellende inrit naar de halfondergrondse garage. Heden aangepast tot tweegezinswoning.

Het vrij imposante hoekgebouw met een kubusvormig volume werd opgetrokken in een decoratieve baksteenarchitectuur die nog volledig aansluit bij de vooroorlogse modernistische architectuurstijl van architect Monnier. Ge gevels zijn voorzien van een parement van gele baksteen in halfsteensverband met dieperliggende lintvoegen, met een onderbouw en een aflijnende gevelbeëindiging van donkerbruine baksteen, laatstgenoemde in gestapeld verband. De twee rechter traveeën worden geaccentueerd door rechthoekige bakstenen erkers, doorlopend over twee bouwlagen. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk, gemarkeerd door vlakke witgepleisterde omlijstingen. Het linker bovenvenster heeft een ijzeren buisleuning. De rondbogige beglaasde deur in de tweede travee is voorzien van een ijzeren deurrooster en wordt gevat in een omlijsting van donkere baksteen. In de uiterst rechter travee is de oorspronkelijke dubbele garagepoort van de halfondergrondse garage vervangen door een toegangsdeur.

De oorspronkelijke plattegrond omvatte volgens het bouwplan op de kelderverdieping, naast twee garages, een kelder voor kolen en voorraad, een washuis en een ruimte voor verwarming. De verhoogde begane grond heeft een salon aan de straatkant, boven de garage, met ernaast een eetplaats, links van de inkomhal, in de hoektravee is een eetkamer met aansluitende keuken ingeplant.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1951/D/11.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kristien Hanselaer, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen