Burgerhuis ontworpen door A. Calluwé

Beschrijving

Burgerhuis naar ontwerp van A. Calluwé (gevelsignatuur "A. Calluwé/ Arch" in de plint links naast de deur), volgens de bouwaanvraag van 1935 gebouwd voor eigen rekening. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel onder houten kroonlijst met parement van gele baksteen in halfsteensverband met dieperliggende horizontale voegen op een plint van zwarte tegels met twee keldergaten. De deurtravee is iets hoger opgetrokken, de verspringende daklijst is daar afgewerkt met zwarte dekstenen. De begane grond is afgelijnd door een betonnen puilijst afgewerkt met zwart geglazuurde tegels ter hoogte van de muuropeningen. De brede linker venstertravee wordt gemarkeerd door een driezijdige, licht uitspringende bakstenen erker, gevat in een verdiepte nis. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. De rechthoekige bovenvensters zijn omlijst met zwarte tegels. Rechthoekige deuropening met een gebogen dagkant rechts en een getrapte dagkant links, voorzien van een vernieuwd deur, met links een klein rechthoekig zijlicht, en bovenlicht, tussendorpel van zwarte tegels. Rechts van de deur bevindt zich in de plint een aansluiting voor een buitenkraantje.

Traditionele planindeling van een eenvoudig enkelhuis die, volgens de bouwplannen, een salon en een eetkamer omvat, en achter de trapkoker een keuken. De eerste verdieping voorzag drie kamers en een badkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/D/27.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kristien Hanselaer, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen