erfgoedobject

Villa ontworpen door J.A. De Bondt

bouwkundig element
ID
216338
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216338

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa met huidig voorkomen van 1936. Volgens de bouwaanvraag van 1936 werd in opdracht van dokter Paul de Backer een bestaande villa verbouwd tot tweegezinswoning naar ontwerp van architect J.A. De Bondt. De aanpassingen van de gevels betrof voornamelijk de gelijkvloerse verdieping. Nummer 121 heeft zijn voorgevel in de vroegere linker zijgevel en is toegankelijk via een ijzeren tuinhek aan bakstenen, nu gepleisterde muren.

Woning van twee bouwlagen onder pannen daken met klimmende dakvensters, voorzien van gepleisterde en roze geschilderde gevels. Rechthoekige muuropeningen met ramen voorzien van een kleine roedeverdeling en groen gestructureerd glas in de bovenlichten. Een polygonale hoekerker over de volledige hoogte van het gebouw onder een tentdak markeert de linker hoek van het gebouw. De voorgevel is uitgebouwd met een portiek met toegangsdeur en een veelhoekige uitbouw aan de rechter hoek, met bekronend balkon.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/D/14.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kristien Hanselaer, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa ontworpen door J.A. De Bondt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216338 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.