erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door J.M. Joris

bouwkundig element
ID
216339
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216339

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woonhuis volgens de bouwaanvraag van 1934 gebouwd voor Jules Temmerman naar ontwerp van architect J.M. Joris, gesigneerd boven de garagepoort: "J.M. Joris / arch. Gand" en "E. Scherpereel / entrepreneur".

Halfopen bebouwing met voortuin afgesloten door vernieuwd ijzeren hekwerk. Bakstenen gebouw met twee onderkelderde bouwlagen en plat dak in een expressionistische stijl met invloeden van de Amsterdamse School eigen aan architect J. M. Joris. Woonhuis met geel bakstenen parement met diepliggende horizontale voegen en onderbouw in donkere baksteen. Markerende veelhoekig uitgebouwd volume met doorlopende vensterregisters, gecementeerde borstwering en gebruik van cimorné voor de tussenstijlen. Ingang ondergebracht in dieper liggend volume met portiek op gepleisterde pijler.

Haast rechthoekige plattegrond met uitspringende veelzijdige erker aan de voorzijde. De inkom met vestibule scheidt het salon aan de straatkant van het erachter gelegen trappenhuis, eetplaats uitziend op een terras, en een keuken met "schotelhuis". De bovenverdieping bevat volgens de bouwplannen twee slaapkamer en een badkamer.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1934/D/19.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kristien Hanselaer, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis ontworpen door J.M. Joris [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216339 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.