Vierkantshoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Gingelom
Straat Opheimstraat
Locatie Opheimstraat 2, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vierkantshoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Vierkanthoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw, gewijzigd in de 19de en 20ste eeuw. Bakstenen gebouw met verwerking van kalksteen (omlijstingen) gegroepeerd rondom het gekasseide erf.

Buitenmuur van de stalvleugel met rondbooginrijpoort aan de Opheimstraat, werd achteruit geplaatst na de Tweede Wereldoorlog.

Ten oosten van het erf, boerenburgerhuis met voorgevel aan de steenweg Sint-Truiden-Hannuit; witgekalkt dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Zelfde ordonnantie voor voor- en achtergevel. Getoogde vensters met vlakke omlijstingen, naar boven uitstekende sluitsteen en licht geïncurveerde latei. Getoogde deur met gestrekte tussendorpel en stijlen op neuten. Twee vensters vernieuwd in de 20ste eeuw. Zijpuntgevels met schouderstukken en vlechtingen.

Aan de erfzijde, links van de doorrit, rechthoekige deur en venster in vlakke kalkstenen omlijsting overspannen door een ontlastingsboog; stalgedeelte rechts van de poort, grotendeels herbouwd in de 20ste eeuw evenals de stallingen ten westen van het erf.

In de noordvleugel, tegenover het poortgebouw, dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rondboogpoort in vlakke omlijsting met negblokken; in het verlengde ervan, tweede schuurgebouw met lagere nokhoogte.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gingelom

Gingelom (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.