erfgoedobject

Vierkantshoeve

bouwkundig element
ID
21634
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21634

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vierkantshoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vierkanthoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw, gewijzigd in de 19de en 20ste eeuw. Bakstenen gebouw met verwerking van kalksteen (omlijstingen) gegroepeerd rondom het gekasseide erf.

Buitenmuur van de stalvleugel met rondbooginrijpoort aan de Opheimstraat, werd achteruit geplaatst na de Tweede Wereldoorlog.

Ten oosten van het erf, boerenburgerhuis met voorgevel aan de steenweg Sint-Truiden-Hannuit; witgekalkt dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Zelfde ordonnantie voor voor- en achtergevel. Getoogde vensters met vlakke omlijstingen, naar boven uitstekende sluitsteen en licht geïncurveerde latei. Getoogde deur met gestrekte tussendorpel en stijlen op neuten. Twee vensters vernieuwd in de 20ste eeuw. Zijpuntgevels met schouderstukken en vlechtingen.

Aan de erfzijde, links van de doorrit, rechthoekige deur en venster in vlakke kalkstenen omlijsting overspannen door een ontlastingsboog; stalgedeelte rechts van de poort, grotendeels herbouwd in de 20ste eeuw evenals de stallingen ten westen van het erf.

In de noordvleugel, tegenover het poortgebouw, dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rondboogpoort in vlakke omlijsting met negblokken; in het verlengde ervan, tweede schuurgebouw met lagere nokhoogte.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vierkantshoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21634 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.