Parochiekerk Sint-Petrus

Beschrijving

Neogotische kruiskerk (1891-1892), naar ontwerp van architect E. Serrure; ingeplant in het dorpscentrum.

Bakstenen gebouw met gebruik van kalksteen voor venster- en deuromlijstingen. Voorgebouwde westtoren. Driebeukig schip van vijf traveeën met spitsboogvormige bovenlichten, kruisbeuk, en twee traveeën diep koor dat uitloopt op een zevenzijdige absis. Bepleisterde kruisribgewelven, stergewelf boven de kruising, arduinen zuilen met bladkapitelen.

Mobilair: Kruisweg door Theodoor Schaepkens (tweede helft 19de eeuw); Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind, gepolychromeerd hout (16de eeuw).

Hoofdaltaar en twee zijaltaren (eind 19de eeuw); twee biechtstoelen (18de eeuw); communiebank (eind 19de eeuw); preekstoel (eind 19de eeuw); twee biechtstoelen (18de eeuw).

Hardstenen doopvont (13de eeuw).

• GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Sint-Truiden, Brussel, 1977, p. 36.

Aanvullende informatie

Het orgel werd geleverd door het huis Pereboom & Leyser uit Maastricht, in 1867. Het instrument werd later in de nieuwe kerk op de zijkant van het doksaal geplaatst. Werken geschiedden door H. Van de Loo (Leuven) in 1940.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Digitaal beschermingsdossier DL002296, 20 orgels in Limburg (S.N., 2003).
Auteurs: May, Laura