Gemeentehuis van Gingelom

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Gingelom
Straat Sint-Pieterstraat
Locatie Sint-Pieterstraat 1, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Gingelom

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw.

Gecementeerde, bakstenen lijstgevel op sokkel van kalksteen, op de benedenverdieping gevat tussen twee pilasters met schijnvoegen onder zware puilijst, op de bovenverdieping tussen hoekpilasters met ingediepte vlakken waarboven leeuwekop; markerend, met gelijksoortige pilasters afgezet middenrisaliet van één travee, dat uitloopt op een driehoekig fronton. Getraliede rondboogvensters met paneelversiering onder de lekdrempels van kalksteen, en rondboogdeur op de begane grond; getoogde bovenvensters in geprofileerde omlijsting onder een paneelversiering; deze van de middentravee is bekroond met een gebroken fronton op consoles, met schild; borstwering uitgewerkt als balustrade. Een kordonlijst verbindt de onderdorpels der vensters.

Flankerende zijvleugels van respectievelijk twee en drie traveeën onder schilddak; getoogde vensters met kalkstenen lekdrempels; blinde vensters in uiterste travee; licht uitspringende middentravee met deur in de zijgevels.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gingelom

Gingelom (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.