Reclamemuurschildering voor Gabriel Balloon Snubbers

Beschrijving

Letterschildering met tekst 'Gabriel Balloon Snubbers' in gele en zwarte letters op blauwe achtergrond, op de zijgevel van een eenvoudige rijwoning.

Gabriel Manufacturing Co. werd in 1904 in Cleveland opgericht door Claud Hanscomb Foster. Foster combineerde een talent voor mechanica met een voorliefde voor muziek en patenteerde in datzelfde jaar de autohoorn 'Gabriel' die functioneerde op uitlaatgassen en een favoriet accessoire werd op luxewagens. Enkele jaren later ontwikkelde Foster een succesvolle schokdemper voor auto's, de 'Snubber'. Tussen 1920 en 1925 had Gabriel Manufacturing Co. 75% van de wereldproductie van schokdempers in handen.

Een belangrijke ontwikkeling in de automobielindustrie was de ontwikkeling van de zogenoemde 'balloon tires' door bandenfabrikant Firestone in 1922. Deze luchtbanden met ellipsvormige doorsnede konden onder lage druk gevuld worden, waardoor ze veel minder snel lek reden dan hun voorgangers en automobielen een stuk betrouwbaarder werden. De nieuwe banden absorbeerden op zich veel meer schokken, wat tot een aanpassing van de Gabriel 'Snubber' noopte. Al in 1923 vinden we in onze contreien de eerste advertenties voor Gabriel 'Balloon Snubbers'.

Gabriel 'Snubbers' werden in ons land verdeeld door Mertens en Straet uit Brussel, een firma die ook vestigingen had in Amsterdam en Parijs. Ze adverteerden de 'Snubber' als volgt:

'L'amortisseur Gabriel Snubbers supprime les 'coups de raquette' et fait que sur les plus mauvaises routes on roule comme sur un billard.'

In 1927 worden de Snubbers volgens een advertentie van Mertens en Straet in Belgiƫ zelf geproduceerd. Een andere advertentie van de firma uit 1950 vermeldt nog dat ze 'uitsluitende agent' zijn voor het merk.

De firma Gabriel bestaat nog en maakt nog steeds schokdempers.

De reclamemuurschildering is voor zover bekend de enige voor Gabriel Balloon Snubbers in Vlaanderen.

• BURCHARD J. 2008, On balloon tires into the automotive society. The development of the pneumatic tire and its importance for road transportation [Online], http://www.burchardt.name/papers.asp, (geraadpleegd op 4 april 2014).

Auteurs: De Houwer, Veerle