Gemeentehuis van Tremelo

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Tremelo

Beschrijving

Neotraditioneel gemeentehuis uit het interbellum naar ontwerp van architect Jozef Fonteyn, gelegen in het centrum van Tremelo.

Historiek

Vanuit Tremelo en de omliggende streek werd er bij het begin van de Eerste Wereldoorlog weerstand geboden tegen de oprukkende Duitsers om het veldleger de kans te geven zich terug te trekken in de vesting van Antwerpen. Ook werden er in deze streek vanuit de vesting uitvallen ondernomen op het Duitse leger dat onder andere het naburige Werchter bezet hield. Tremelo zal vooral zwaar getroffen worden op 19 en 28 augustus 1914 toen het Duitse leger represailles uitvoerde en verschillende woningen in brand stak. Het gemeentehuis met schoolgebouw werd vernield bij de brandstichtingen op 28 augustus.

Na de oorlog werd het gemeentehuis in 1920 op dezelfde locatie heropgebouwd (zie wapenschild boven de deur) naar plannen van architect Fonteyn, tevens lang schepen in Tremelo. Niet lang voor de oorlog werd er op het kadaster in 1911 nog een vergroting van het "schoolhuis" geregistreerd waarbij ook het gemeentehuis onderdak kreeg op deze locatie. In 1921 werd de afbraak van de ruïnes geregistreerd. De heropbouw van het gemeentehuis werd pas geregistreerd in 1930.

Architect Fonteyn zal verschillende neotraditionele wederopbouwpanden in Leuven en Aarschot ontwerpen, maar ook in Tremelo zijn er verschillende panden uit de wederopbouwperiode van zijn hand, zo bijvoorbeeld de Veldonkhoeve en het kasteel Fonteyn, dat hij bouwde voor zichzelf en zijn familie. Aannemer voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis was waarschijnlijk Henri Wouters uit het gehucht Kruis. Deze plaatselijke aannemer heeft heel wat woningen in Tremelo heropgebouwd.

Beschrijving

Gemeentehuis op een rechthoekige plattegrond van één bouwlaag op een verhoogde begane grond onder een leien zadeldak met dakvensters, waarvan één groter met trapgevel. Het gebouw is opgetrokken uit baksteen maar met gebruik van natuursteen voor de onderbouw, de omlijstingen en decoratieve elementen. Kenmerkend voor deze neotraditionele wederopbouw zijn het gebruik van trapgevels, kruisvensters en sierankers. De deur in een geprofileerde rondboogomlijsting met sluitsteen, neuten en waterlijst is te bereiken via een dubbele trap met ijzeren leuning. Boven de deur is een steen aangebracht met het Belgisch wapenschild (leeuw) en het opschrift: "1914-1920, Eendracht maakt macht".

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Tremelo, afdeling I (Tremelo), 1911/46, 1921/19 en 1930/41.
  • WOUTERS R. 2004: Tremelokermis 1914 een dorp in lichterlaaie, Kampenhout, 70.

Auteurs: Verwinnen, Katrien