Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Onderkelderd hoekcomplex, oorspronkelijk bestaande uit twee woonhuizen in eenheidsbebouwing, heden appartementsgebouwen met winkels op de benedenverdieping, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1924 in opdracht van advocaat Jean Van Impe.

De woonhuizen, waarvan het hoekhuis een enkelhuis is en het aanpalende rijhuis een dubbelhuis, vormen een geheel van zes traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak. Afgeronde hoekoplossing in de tweede travee. Lijstgevel onder een geprofileerde houten kroonlijst op klossen en met tandlijst. Rood baksteenparement in kruisverband, verlevendigd met wit geglazuurde steentjes in decoratief metselverband als panelen tussen de derde en vierde bouwlaag, en als horizontale banden tussen de vensters op de benedenverdieping. Baksteenbouw gecombineerd met blauwe hardsteen voor de lekdorpels en plint, die doorbroken is door vier keldervensters. Decoratieve accenten in het parement uitgevoerd in cementbepleistering, meer bepaald de gevelbeëindiging opgevat als een band, en de geprofileerde lijsten boven en de stijlen tussen de vensters op de bovenverdiepingen. De toegangstravee van beide woonhuizen wordt op de onderste twee bouwlagen gemarkeerd door een uitspringend, gestileerd entablement onder een geprofileerde hardstenen kroonlijst. Rechthoekige vensteropeningen op de eerste en tweede verdieping met drielichten langs de zijde van de Koning Albertlaan en vijflichten in de hoektravee, benadrukt door verdiepte panelen op de borstweringen op de tweede verdieping. Het houten schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten werd enkel behouden bij de vensters van de eerste en tweede verdieping van het hoekhuis. De pui werd grotendeels verbouwd in functie van de winkels, waarbij ook de oorspronkelijke vleugeldeuren van de toegangstraveeën niet langer zijn bewaard.

Volgens het bouwplan omvat het hoekhuis aan het Koningin Maria Hendrikaplein op de gelijkvloerse verdieping een inkom en trappenhuis in de linkertravee met achterliggende keuken en een koertje met toilet. De twee leefruimtes zijn gesitueerd in de hoektravee en aan de Koning Albertlaan. Het aanpalende woonhuis omvat volgens het bouwplan op de gelijkvloerse verdieping een centraal trappenhuis, aan weerszijden geflankeerd door een leefruimte. Achteraan bevindt zich de keuken en het koertje met toilet.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/B/119.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Arne Vandewalle, 2013-2014.

Auteurs: Verhelst, Julie