erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door G. Merlé

bouwkundig element
ID
216382
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216382

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis met decoratie in neo-Lodewijk XVI-stijl, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1923 naar ontwerp van architect Georges Merlé in opdracht van Julien Baert.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat). Lijstgevel onder een vernieuwde kroonlijst met een gebogen beëindiging boven de venstertravee, op bewaarde modillons. Egaal beschilderde en bepleisterde gevelafwerking met schijnvoegen en imitatiebanden, op een lage, geschilderde plint in blauwe hardsteen met een rechthoekig keldervenster. De gevelcompositie beklemtoont de brede, licht vooruitspringende rechter venstertravee, met op de eerste verdieping een markerende driezijdige erker op twee consoles, onder een bekronend balkon met een decoratief uitgewerkte betonnen afsluiting. Deze travee wordt horizontaal geleed door middel van doorlopende, geprofileerde lekdorpels en lijsten. De toegang is gevat in een decoratieve omlijsting onder een gebogen entablement. In tegenstelling tot het vernieuwde schrijnwerk van de rechthoekige vensters, bleef de houten vleugeldeur met rechthoekig bovenlicht, voorzien van glazen panelen en ijzeren roosters, bewaard. Rechts van de toegang bevinden zich de restanten van een voetschraper en een aansluiting voor een buitenkraantje.

De gevel wordt verlevendigd door neoclassicistische ornamentiek, zoals lijst- en stafwerk, florale decoratie en vruchten. De meest opvallende decorelementen zijn het boogveld boven de toegangsdeur, ingevuld met een symmetrische compositie met voluten, bloemen, bladeren en vruchten, en de twee symmetrische velden bovenaan de venstertravee aan weerszijden van het venster, bestaande uit een vruchtenkorf opgehangen aan een strik.

Het grondplan is opgevat volgens de typologie van een enkelhuis, waarbij, volgens bouwplan, salon en aansluitende eetplaats geflankeerd worden door de inkom en het trappenhuis. In een achterbouw bevindt zich de keuken met aansluitend schotelhuis, evenals het toilet en een wasplaats die enkel via de koer toegankelijk zijn.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/B/151.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Johanna Hermans, 2013-2014.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis ontworpen door G. Merlé [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216382 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.