Burgerhuis ontworpen door L. Cleppe

Beschrijving

Neoclassicistisch geïnspireerd burgerhuis, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1916 naar ontwerp van architect L. Cleppe in opdracht van Juliaan Verheugen. Nadien aan de rechterzijde uitgebreid met een aanbouw van één bouwlaag, dienst doend als garage, volgens een bouwaanvraag van 1925 ontworpen door Prosper Buyck in opdracht van Marie De Buck. Het rijhuis heeft een grote achtertuin, waarbij het perceel ten noorden grenst aan de Aaigemstraat. De sluitmuur met centraal een toegangsdeurtje aan de zijde van de Aaigemstraat kwam tot stand volgens een bouwaanvraag van 1927 naar ontwerp van J. De Bosscher.

Enkelhuis van drie bouwlagen boven een souterrain onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat). Lijstgevel met een opvallende gevelbeëindiging, afgelijnd door een uitkragende, geprofileerde houten kroonlijst op negen klossen. De uiterste twee klossen aan weerszijden worden ondersteund door decoratief uitgewerkte consoles, versierd met kransen en guttae, die telkens een blind medaillon flankeren, omrand door kransen aan een strik. Gecementeerd parement met schijnvoegen, gecombineerd met blauwe hardsteen als plint en afwerking van het souterrain, als doorgetrokken lekdorpels, en als attiek van de aanbouw met garage. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door een gebogen betonnen erker op de eerste verdieping, afgewerkt met cementering, op een ondersteunende console met acanthusblad. De borstwering is neoclassicistisch afgewerkt met kransen opgehangen aan strikken. De tussenstijlen van de vensters in de erker zijn uitgewerkt als klassieke pilasters die een decoratief hoofdgestel ondersteunen. De erker wordt bekroond met een balkon, afgesloten met een gecementeerde balustrade. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houten schrijnwerk. De vensters van het souterrain en de tweede verdieping zijn gevat in een omlijsting, uitgewerkt als een decoratief hoofdgestel. Het woonhuis is toegankelijk door middel van een houten vleugeldeur met glazen panelen en erg fijn uitgewerkte decoratieve ijzeren roosters, onder een bovenlicht met kenmerkende roedeverdeling. De ijzeren garagepoort, ingevuld met glas, werd gedetailleerd en sierlijk uitgewerkt door de Gentse firma Tavenier, zoals vermeld op de poort. Rechts van de toegangsdeur bevindt zich in de plint een voetschraper en aansluiting voor een buitenkraantje.

Traditioneel plan van een enkelhuis, met volgens het bouwplan rechts de eetkamer aan de straat, met achtereenvolgens de keuken en het schotelhuis, geflankeerd door de inkom en het trappenhuis, met achteraan een vestiaire, linnenkamer en toilet. Een terras geeft via trappen toegang tot de tuin.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1916/B/24, 1925/A/9 en 1927/M/44.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Johanna Hermans, 2013-2014.

Auteurs: Verhelst, Julie