erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van 1925

bouwkundig element
ID
216392
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216392

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ontworpen in 1925 voor E. Delhougne. Het onderkelderde enkelhuis telt drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat). Lijstgevel met witgeschilderd gepleisterd parement met imitatiebanden op de begane grond op een plint van blauwe hardsteen met twee keldergaten. Gevelbeƫindiging door middel van een hoofdgestel met houten kroonlijst, op klossen. De pui is voorzien van twee rondboogvensters met rolluiken en dito deur. De middenverdieping wordt gemarkeerd door een afgeronde betonnen erker met versiering van neoclassicistische guirlandes op de borstwering, rustend op twee neoclassicistische consoles, en voorzien van een bekronend balkon met smeedijzeren balkonhek. Bovenste verdieping met rechthoekig drielicht, met op de tussenstijlen versiering van afhangende festoenen. Het houten schrijnwerk is bewaard in de bovenlichten en de voordeur met ijzeren deurrooster. Rechts van de deur is een ingebouwde ijzeren voetschraper en een aansluiting voor buitenkraantje voorzien.

De plattegrond op het bouwplan vertoont een traditioneel onderkelderd enkelhuis met aan de straatkant het salon, gevolgd door de eetplaats, in de aanbouw achter het trappenhuis links bevindt zich de keuken en de wasplaats. Op de eerste bovenverdieping zijn twee slaapkamers, een bureau en een badkamer voorzien. De bovenste verdieping bevat twee slaapkamers en een zolder.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1925/A/8.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Johanna Hermans, 2013-2014.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis naar ontwerp van 1925 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216392 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.