Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Koning Albertlaan
Locatie Koning Albertlaan 90, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Rijsenbergwijk Gent (geografische herinventarisatie: 02-04-2012 - 31-12-2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Burgerhuis samen met het aanpalend huis links (nummer 92) ontworpen en gebouwd volgens de bouwaanvraag van 1924 naar ontwerp van architect Charles Hoge in opdracht van de weduwe L. Galmart.

Onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat). De lijstgevel onder een houten gekorniste kroonlijst vertoont een geel bakstenen parement in kruisverband op een kalkstenen sokkel en een plint van blauwe hardsteen met keldergat. De licht uitspringende bredere rechter travee is gevat tussen een superpositie van pilasters met art-deco-ornamenten, en wordt voorts gemarkeerd door een driezijdige gecementeerde erker met bekronend ijzeren balkonhek, geopend met een drielicht. Rondboogvensters op eerste en vierde bouwlaag, voorts rechthoekige vensters, met vernieuwd houtwerk. De borstweringen zijn versierd met paneeltjes met bloemmotieven. De rondboogdeur met beglaasde rechthoekige deur en rondbogig bovenlicht met ijzerwerk is uitgevoerd in art-decostijl.

Volgens het bouwplan geeft de inrijpoort toegang tot een doorgang naar een koer en een achter gelegen garage in de Meersstraat. Rechts van de gang, aan de straatkant, is een eetkamer gelegen, van de keuken gescheiden door het trappenhuis.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/B/33.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Michael Van Craen, 2013-2014.

Bron: -

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Koning Albertlaan

Koning Albertlaan (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.