erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

bouwkundig element
ID
216399
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216399

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis samen met het aanpalend huis links (nummer 92) ontworpen en gebouwd volgens de bouwaanvraag van 1924 naar ontwerp van architect Charles Hoge in opdracht van de weduwe L. Galmart.

Onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat). De lijstgevel onder een houten gekorniste kroonlijst vertoont een geel bakstenen parement in kruisverband op een kalkstenen sokkel en een plint van blauwe hardsteen met keldergat. De licht uitspringende bredere rechter travee is gevat tussen een superpositie van pilasters met art-deco-ornamenten, en wordt voorts gemarkeerd door een driezijdige gecementeerde erker met bekronend ijzeren balkonhek, geopend met een drielicht. Rondboogvensters op eerste en vierde bouwlaag, voorts rechthoekige vensters, met vernieuwd houtwerk. De borstweringen zijn versierd met paneeltjes met bloemmotieven. De rondboogdeur met beglaasde rechthoekige deur en rondbogig bovenlicht met ijzerwerk is uitgevoerd in art-decostijl.

Volgens het bouwplan geeft de inrijpoort toegang tot een doorgang naar een koer en een achter gelegen garage in de Meersstraat. Rechts van de gang, aan de straatkant, is een eetkamer gelegen, van de keuken gescheiden door het trappenhuis.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/B/33.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Michael Van Craen, 2013-2014.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216399 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.