erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

bouwkundig element
ID: 216400   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216400

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1924 naar ontwerp van architect Charles Hoge in opdracht van de weduwe L. Galmart, samen met het aanpalend huis rechts (nummer 90) ontworpen en gebouwd.

Het enkelhuis telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak (leien en pannen) met twee dakkapellen. De lijstgevel wordt beëindigd door een houten kroonlijst op klossen boven een versierd bakstenen hoofdgestel, gevat tussen de hoger oplopende aflijnende pilasters van de bovenbouw. Parement van grijze baksteen op een hoge plint van kalksteen met een keldergat. De bovenbouw wordt gevat tussen hoger opgetrokken bakstenen pilasters met verdiept veld en bekroond door topstukken met bloemversiering in art-decostijl. Getoogde vensters op de begane grond en de derde bouwlaag, met bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Middenverdieping met gebogen betonnen erker voorzien van een drielicht met gecementeerde deelzuiltjes en bovenlichten met roedeverdeling, rustend op een console, met gemetste borstwering in sierverband en bekronend balkon met ijzeren hekwerk. De pui is sierlijk uitgewerkt met twee halfzuiltjes van kalksteen tussen venster en deur. Beglaasde houten deur met ijzeren tralie en bovenlicht.

De plattegrond op de bouwplannen volgt het traditioneel schema van een bescheiden enkelhuis, met een eetkamer aan de straatzijde en achterliggende keuken met wasruimte.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/B/33.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Michael Van Craen, 2013-2014.

Bron     : -
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216400 (Geraadpleegd op 28-03-2020)