Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Koning Albertlaan
Locatie Koning Albertlaan 92, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Rijsenbergwijk Gent (geografische herinventarisatie: 02-04-2012 - 31-12-2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1924 naar ontwerp van architect Charles Hoge in opdracht van de weduwe L. Galmart, samen met het aanpalend huis rechts (nummer 90) ontworpen en gebouwd.

Het enkelhuis telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak (leien en pannen) met twee dakkapellen. De lijstgevel wordt beëindigd door een houten kroonlijst op klossen boven een versierd bakstenen hoofdgestel, gevat tussen de hoger oplopende aflijnende pilasters van de bovenbouw. Parement van grijze baksteen op een hoge plint van kalksteen met een keldergat. De bovenbouw wordt gevat tussen hoger opgetrokken bakstenen pilasters met verdiept veld en bekroond door topstukken met bloemversiering in art-decostijl. Getoogde vensters op de begane grond en de derde bouwlaag, met bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Middenverdieping met gebogen betonnen erker voorzien van een drielicht met gecementeerde deelzuiltjes en bovenlichten met roedeverdeling, rustend op een console, met gemetste borstwering in sierverband en bekronend balkon met ijzeren hekwerk. De pui is sierlijk uitgewerkt met twee halfzuiltjes van kalksteen tussen venster en deur. Beglaasde houten deur met ijzeren tralie en bovenlicht.

De plattegrond op de bouwplannen volgt het traditioneel schema van een bescheiden enkelhuis, met een eetkamer aan de straatzijde en achterliggende keuken met wasruimte.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/B/33.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Michael Van Craen, 2013-2014.

Bron: -

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Koning Albertlaan

Koning Albertlaan (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.